06-48685036       info@btbtilburg.nl

Blog

De voordelen van bewegen en fitnesstherapie

Sporten draagt bij aan individuele successen van cliënten. Ze worden zelfverzekerder en stabieler, krijgen meer zelfkennis, hebben een zinnige dagbesteding en sommigen hebben minder of zelfs geen medicatie meer nodig. Dit omdat sporten zorgt voor de eigen aanmaak van bijvoorbeeld endorfine, serotonine, dopamine, testosteron en adrenaline.

De persoon in kwestie heeft nu geen last van de nare bijwerkingen van medicatie meer, integendeel, hij voelt zich vaak scherper, alerter en fitter dan ooit tevoren en kan zich beter concentreren.

 • Zelfverzekerder worden + een beter zelfbeeld krijgen
 • Nuttige dagbesteding
 • Minder of zelfs geen medicatie meer nodig hebben (diabetes, anti-depressiva etc.)
 • Voldoening (Dopamine)
 • Betere stemming (Serotonine)
 • Alerter zijn/betere concentratie

Daarnaast is sport een manier om discipline op te bouwen en structuur in je week te krijgen. Deze handvatten kunnen voor iemand een opstapje richting betaald werk betekenen. Cliënten die uit een psychose, depressie of andere moeilijke periode komen kunnen middels sport weer wat op gaan bouwen.

 • Structuur opbouwen
 • Doorzetten/mentaliteit/discipline opbouwen
 • Mooi opstapje richting (vrijwilligers)werk

Door positieve activiteiten te ondernemen gaan ze ook positiever denken en zich uiteindelijk ook positiever voelen. Bovendien worden ze trots op zichzelf, waardoor ze een extra boost krijgen om op alle andere levensgebieden beter te gaan presteren.
Mensen voelen zich ook vaak sterker en komen krachtiger/minder onzeker over op anderen, waardoor ze minder kwetsbaar zijn en meer kunnen bereiken in het leven. Vaak verandert hun hele lichaamshouding.

 • Betere lichamelijke/geestelijke gezondheid
 • Betere lichaamshouding

Voor veel cliënten is de sportschool ook een ontsnapping aan de realiteit en mijns inziens veel beter dan andere opties waarbij je bijvoorbeeld kunt denken aan drugs- en/of alcoholmisbruik of automutilatie.
Het is mooi als het cliënten lukt het psychisch lijden buiten de sportschool te laten. Vaak is dit het enige moment waarop ze psychische rust hebben.

 • Afleiding (van negatieve gedachten)
 • Verslaving verminderen of overwinnen
 • Niet meer auto mutileren (vervanging)

Van veel cliënten verandert (op termijn) de levenshouding. Een aantal gaat hierdoor echt gezonder leven en past bijvoorbeeld zijn/haar voedingspatroon aan. Voor anderen is sporten gewoon een ‘leuke bezigheid’, die zorgt dat ze van hun kamer afkomen. En dat terwijl ze hier voorheen tegenop zagen. Naast dat het dus een nuttige dagbesteding is en cliënten buiten komen, werkt het ook mee aan het doorbreken van stigma’s.

Bastiaan licht dit graag toe: “Wanneer ik met cliënten sport, krijg ik veel vragen en nog meer enthousiaste reacties van sportschoolmedewerkers en wijkbewoners. Inmiddels zijn deze sportende wijkbewoners bevriend geraakt met cliënten, waardoor de stap om zelfstandig te gaan sporten makkelijker wordt.”

 • Gezondere levensstijl -> voeding, roken, alcohol, slapen etc.
 • Stigma over de psychiatrie doorbreken
 • Sociale contacten opdoen/onderhouden

Sporten is een wondermiddel

Iedereen moet een drempel over om de sportschool binnen te stappen; ook wij. Het is onze taak cliënten te helpen hieraan te beginnen en hen ervan te overtuigen dat er juist op slechte dagen heel veel te winnen is.

“Je groeit juist door uit je comfortzone te stappen”, beaamt Bastiaan. “Natuurlijk ken ik alle redenen waarom de drempel zo hoog is voor mensen: ze zijn te moe, vinden het te spannend, zijn te druk… Maar als je de effecten ziet van sport, is het bijna een wondermiddel. Ik ken cliënten met heel zware klachten, die zich toch kunnen redden door sport. Kortom, het kan je leven veranderen.

En ik doe er alles aan om de drempel zo laag mogelijk te maken en samen plezier te maken in de sportschool. Als ze het leuk vinden om te sporten en het volhouden, komen de resultaten vanzelf. Ik kijk mee met iedereen zijn mogelijkheden en eigen tempo en ga mensen die daar geen behoefte aan hebben niet pushen. Zo voelen mensen zelf wat voor een uitlaatklep het sporten kan zijn na een stressvolle dag´.                                                 
Sporten kan ook zorgen voor een afname van agressie doordat je al je energie kwijt kunt in de sport.

Bastiaan: “Ik hoor vaak van mensen dat ze te moe zijn te sporten, maar ik probeer ze uit te leggen dat het juist dán loont. Als je het een paar keer volhoudt, laad je je batterij op en word je energieker. Ik merk vaak dat mensen dankzij de lichamelijke inspanning beter kunnen slapen waardoor ze zich de dag erna energieker en meer uitgerust voelen“.                                                                                         

Ik ervaar het zelf, wanneer ik bijvoorbeeld een drukke werkdag heb gehad en daardoor wat stress ervaar. Ik ga naar de sportschool en “train mijn hoofd leeg” waardoor ik een goede nachtrust bereik en de volgende dag weer met een opgeladen batterij aan de nieuwe dag kan beginnen”.

En naast al deze voordelen is het aanbod van Sport en Bewegen ook interessant omdat:
De insteek wijkgericht is. Het gaat om meedoen in de samenleving. Vandaar ook dat we met cliënten naar een lokale sportschool gaan, in plaats van bijvoorbeeld in de tuin te trainen.

De voordelen van bewegen en fitnesstherapie